Blog

Kroonluchters maken je huis fashionique!

Kroonluchters

Een item die al decennia lang in chique huizen te vinden is is de kroonluchter. Kroonluchters ademen luxe en stijl. Honderd jaar geleden waren de lampen alleen te vinden in grote villa’s van rijke mensen. Gelukkig is de kroonluchter tegenwoordig veel betaalbaarder geworden voor veel mensen. Ben je dus op zoek naar een item dat je huis chiquer en meer classy maakt? Dan is de kroonluchter ideaal. Hang hem in de slaapkamer boven je bed, in de hal bij de voordeur, boven de eettafel of in de woonkamer! Kroonluchters komen tegenwoordig in alle kleuren en maten, en ook vintage kroonluchters zijn steeds meer gezien! Voor deze blog zal ik me focussen op de kroonluchter zoals iedereen hem inbeeldt, en een iets meer moderne variant daarvan!

De klassieke kroonluchters maken je huis een chique paradijs

Vraag iemand om een kroonluchter te omschrijven en ze zullen allemaal hetzelfde zeggen. Een kroonluchter is een hang-ornament voor in huis met veel lampen, en vaak ook versieringen die er aan hangen. De naam komt natuurlijk van het feit dat de lamp op een kroon lijkt, die in de lucht hangt. Alleen het woord ‘kroon’ geeft al aan dat het ornament een chique uitstraling moet hebben. Vroeger werden er nog kaarsen gebruikt in de kroonluchters, maar tegenwoordig alleen lampen. Dit is veel veiliger, en makkelijker in gebruik. De hangende onderdelen van de lamp geven de ultieme klassieke look. Het zijn vaak stenen of plastic onderdelen die lijken op edelstenen.

Kroonluchters voor een meer moderne twist

Een kroonluchter ophangen in je huis is een kwestie van smaak. De een vindt het prachtig, en de ander vindt het misschien wat opzichtig. Zelf houd ik wel van een fancy kroonluchter, maar mijn interieur is te modern om daar een kroonluchter in te hangen. Nu zijn er ook lampen waar een kap van doorlatende stof omheen zit. Deze kap in een donkere kleur is de ultieme moderne toevoeging aan het klassieke object. Zo past de kroonluchter ook in een modern interieur!

Hoe verwerk je kroonluchters in je interieur?

Waar dat vroeger nog heel normaal was, is het nu niet meer zo gebruikelijk om overdreven te laten zien hoeveel geld je hebt. De meeste interieurs in Nederland zijn daarom ook wat strakker, meer sober en moderner dan vroeger. Bling-bling is nog maar in weinig huizen te vinden. Een kroonluchter valt natuurlijk wel meer in de bling-bling categorie. Koop daarom bijvoorbeeld een klassieke kroonluchter voor je huis in een metaal-kleur of een donkere kleur voor een chique uitstraling, zonder dat het overdreven wordt. De kap is ook een idee om de kroonluchter iets subtieler over te laten komen. Als je dat niet wil, dan geldt er nog maar één regel: als je het doet, doe het dan goed. Pak dan uit met een enorme kroonluchter die glittert en shinet, zodat hij echt de aandacht steelt in je interieur!

Geef een reactie