Blog

Waarom je fashion niet uit goedkope landen halen

Het is toch zo lekker om naar een warm land op vakantie gaan. Met een goedkope vlucht ben je al zo op een vakantie Griekenland of Turkije. Dit soort landen staan bekend om het hebben van kleding voor een spotprijsje. Je betaalt maar 5 euro voor een hele broek of 3 euro voor een sjaal. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen in dit soort landen massaal kleding inslaan. Daar wou ik graag over zeggen: doe het niet! Weersta de verleiding om deze kleding te kopen. Ik heb namelijk onderzoek gedaan naar waar het meeste vandaan komt, en het is niet leuk.

Te goedkoop

Eigenlijk weet je al wat ik ga zeggen. Toch ga ik je geweten zijn. Die kleding wordt niet gemaakt in Griekenland of Spanje of waar je ook bent. Die kleding wordt gemaakt in landen als Bangladesh en Indonesië. Met kinderarbeid of uitbuiterij van arbeiders. 16 uur per dag moeten ze werken, voor ongeveer 3 cent per uur. Geen pauzes, weinig eten, en allerlei andere arbeidsomstandigheden die echt niet kunnen. Het is niet gek dat deze kleding zó goedkoop is. Het is gewoon niet mogelijk! Koop deze kleding niet. Boycot het systeem.

It’s not all bad

Het bovenstaande beeld dat ik heb geschetst is natuurlijk niet goed. Echter zijn er nog winkeltjes in Griekenland en dergelijke waar ze hun eigen kleding hebben gemaakt. Je herkent ze aan het niet hebben van een gladjanus van een verkoper. De maker van de kleding runt zelf ook het winkeltje. Dat zal dan een oude vrouw zijn of iemand anders die echt is, en niet zo gelikt zoals verkopers. Bij deze winkeltjes kun je gerust kleding kopen, omdat je een lokale ondernemer juist steunt. Weet wel dat de kleding hier net wat duurder is dan je elders zal zien in de goedkope vakantielanden.

Eerlijke kleding kopen

In Nederland is er een opmars van ondernemers die arbeidsomstandigheden als belangrijk beschouwen. Nederland wordt steeds bewuster van wat er zich zoal in de wereld afspeelt. Het probleem ontstaat zodra je naar het buitenland gaat, en alles is zó goedkoop. Denk na voordat je zomaar iets koopt, koop eerlijke kleding die op een fijne manier gemaakt is. Fashion begint niet bij de designers, maar bij de arbeiders in de fabrieken die het moeten maken. Er is gelukkig genoeg keus! Als je niet bereid bent om een beetje te betalen voor goede en eerlijke fashion, waarom ben je dan op deze blog?

Geef een reactie